Hoe controleer je of de boekhouding klopt?

Het controleren van je boekhouding kan een uitdaging zijn, vooral als je niet veel kennis hebt van financiële administratie. In deze video leg ik uit hoe je fouten kunt opsporen, waar je op moet letten, en wanneer het slim is om hulp in te schakelen van een professional.

Bekijk de video hieronder om te leren hoe je jouw boekhouding kunt controleren en verbeteren.

Het controleren van je boekhouding begint met een paar belangrijke graadmeters, hoewel het altijd slim is om een expert mee te laten kijken als je twijfelt. Hier zijn enkele aandachtspunten:

  1. Balans controleren:
    De balans is een goed startpunt. Veel fouten komen hier naar voren, zoals kruisposten die niet wegvallen of crediteuren die aan de verkeerde kant van de balans staan. Als je bijvoorbeeld €10 hebt overgeboekt van rekening 1 naar rekening 2, maar de bijschrijving op rekening 2 ontbreekt, blijft er een foutbedrag staan.
  2. Crediteuren en btw:
    Crediteuren horen altijd aan de passiva-zijde te staan. Als ze aan de activa-zijde verschijnen, klopt er iets niet. Voor btw geldt dat het bedrag op de balans gelijk moet zijn aan wat je nog moet betalen of terugkrijgen in je volgende btw-aangifte. Als het bedrag veel groter is, kan het zijn dat de btw-aangifte niet goed verwerkt is.
  3. Winst- en verliesrekening:
    Kijk of alle kosten en inkomsten goed gecategoriseerd zijn. Als kosten niet zijn toegewezen aan categorieën, kan dit leiden tot een foutief overzicht. Controleer ook of het juiste btw-percentage is gebruikt bij het inboeken van facturen.
  4. Veelvoorkomende fouten:
    • Onjuiste btw-aangiften die niet zijn verwerkt.
    • Onvolledige bankgegevens, zoals ontbrekende rekeningen of transacties.
    • Kosten of inkomsten die niet in de boekhouding thuishoren.
  5. Hulp inschakelen:
    Als je twijfelt over de juistheid van je boekhouding, stel vragen in deze training of vraag een professional om mee te kijken. Zij kunnen fouten opsporen, corrigeren en feedback geven, zodat je administratie in de toekomst correct blijft.

Kortom, een goed bijgehouden boekhouding vraagt om regelmatige controle en aandacht voor details. Door systematisch te werk te gaan en fouten tijdig te corrigeren, kun je veel problemen voorkomen. En als je twijfelt, schakel dan hulp in om zeker te weten dat alles klopt.