Als ondernemer krijg je te maken met verschillende soorten belastingen, maar wat is nu precies het verschil tussen inkomstenbelasting, btw en vennootschapsbelasting? In deze video leg ik uit wat deze belastingen inhouden, hoe ze werken, en waarom ze elk op een andere manier worden geheven.
Bekijk de video hieronder om meer te leren over deze drie belangrijke belastingsoorten.
De inkomstenbelasting is een belasting op het inkomen dat jij als natuurlijke persoon verdient. Dit kan zijn uit loondienst, als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een bv, of uit de winst van een eenmanszaak of VOF. De inkomstenbelasting wordt jaarlijks geheven op al je persoonlijke inkomsten.
De btw (belasting over de toegevoegde waarde) is een heel ander soort belasting. Het wordt geheven over de omzet van je bedrijf en geldt op goederen en diensten die je levert. Jij fungeert hierbij als doorgeefluik: de btw die je ontvangt van klanten draag je af aan de Belastingdienst, terwijl je de btw op je zakelijke kosten kunt terugvragen. Btw-aangiftes worden elk kwartaal ingediend.
De vennootschapsbelasting is van toepassing als je een rechtspersoon hebt, zoals een bv of een nv. Je betaalt deze belasting over de winst van de rechtspersoon. Vervolgens kun je jezelf als ondernemer een salaris uitkeren, waarover je weer inkomstenbelasting betaalt. Hierdoor is er geen sprake van dubbele belasting, omdat het om verschillende niveaus van belastingheffing gaat.
Samengevat:
Elke belasting heeft een eigen doel en manier van heffen, en als ondernemer kun je met een of meerdere van deze belastingen te maken krijgen, afhankelijk van je rechtsvorm en bedrijfsactiviteiten. Door ze goed te begrijpen, kun je je administratie en belastingaangiftes efficiƫnt en correct regelen.