Voorlopige aanslag
De Belastingdienst is weer bezig met het versturen van de voorlopige
aanslagen van de inkomstenbelasting en premies zorgverzekeringswet. Van
verschillende klanten hebben we hier al vragen over gehad, dus tijd voor
een les over de voorlopige aanslag.
Andere artikelen in deze map:
Als ondernemer krijg je een voorlopige aanslag
Ondernemers krijgen na een aantal jaar altijd een voorlopige aanslag opgelegd. Dit wordt gebaseerd op de cijfers van minimaal 2 jaar geleden en wijkt dus ook altijd af met de oorspronkelijke situatie.
Voor een werknemer betaalt de werkgever elke maand loonheffingen. De loonheffing is een voorheffing op de inkomstenbelasting, waarbij de werkgever geen rekening mag houden met bijvoorbeeld andere inkomsten, het feit of je kinderen hebt of je een fiscaal partner hebt en of je een koophuis hebt. Als dit bovenstaande allemaal niet van toepassing is, zal de aangifte inkomstenbelasting nog € 0,- zijn. Is het wel van toepassing, dan krijg je geld terug of in het geval van meerdere inkomens zal je bij moeten betalen.
Als ondernemer heb je geen werkgever die loonheffingen inhoudt voor je. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de afdracht van belastingen. Daarom zal je aan het einde van het jaar (bijna) altijd belasting verschuldigd zijn. De voorlopige aanslag is een manier om de belasting gedurende het jaar al af te dragen, zodat je niet bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting een mega bedrag moet betalen.
Dit heeft een aantal voordelen:
- Je hoeft geen belastingrente te betalen over het bedrag wat je al hebt afgedragen aan de Belastingdienst.
- Je kan de voorlopige aanslag in maandelijkse termijnen betalen.
- Je krijgt een betalingskorting op het moment dat je het bedrag in één keer betaalt.
Twee voorlopige aanslagen
Je krijgt niet één, maar twee voorlopige aanslagen opgelegd! Een is voor de inkomstenbelasting én een is voor de premie inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Dit zijn twee verschillende aanslagen die je dient te betalen.
Voorlopige aanslag wijzigen
Het is in elk geval wel aan te raden om de aanslag te wijzigen naar de situatie die je verwacht voor 2024. Als de omzet en winst gelijk zal zijn aan 2023 kunnen die cijfers aangehouden worden en anders zal er een andere schatting gemaakt moeten worden. Voor veel klanten maken wij deze wijzigingen, maar in februari bekijken wij de voorlopige aanslagen die wij via onze machtiging binnenkrijgen en beoordelen wij of het raadzaam is om dit aan te passen. In de loop van de maand krijg je hier een bericht over. Wij zullen dan ook naar de omzet- en winstverwachting van 2024 vragen.
Indien deze verwachting straks blijkt af te wijken, is het altijd mogelijk om de voorlopige aanslag nogmaals aan te passen, zowel omhoog als omlaag. Dat is geen enkel probleem.
Op het moment dat de voorlopige aanslag wordt gewijzigd, wordt er een extra aanslag opgelegd. Dit kan op twee manieren:
- De aanpassing van de voorlopige aanslag is omhoog, dit houdt in dat jouw winst is gestegen ten opzichte van de winst in de eerste voorlopige aanslag. In dit geval krijg je een tweede voorlopige aanslag met een eigen betaalkenmerk. Je dient dan twee bedragen te betalen aan de Belastingdienst. Als je in maandelijkse termijnen betaalt, dan heb je ook twee maandelijkse afschrijvingen door de aanpassing.
- De aanpassing van de voorlopige aanslag is omlaag, dit houdt in dat jouw winst is gedaald ten opzichte van de winst in de eerste voorlopige aanslag. In dit geval krijg je een tweede voorlopige aanslag waaruit blijkt dat je een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst. Als de aanslag nog niet is betaald, kan dit worden verrekend. Indien het al wel is betaald, ontvang je het geld terug op je rekening.
Let op de betaaltermijn als je een bedrag moet betalen! Let op: als je een bedrag moet betalen, zit daar een deadline aan. Bij het aanpassen van de aanslag, moet eerst een nieuwe aanslag worden opgelegd voor er verrekend kan worden. Zorg er daarom altijd voor dat je wel voor de betaaldeadline de voorlopige aanslag betaalt. Anders kan je problemen krijgen met de Belastingdienst en dat wil je niet.
Voorlopige aanslag en de spaarpot
Veel ondernemers werken met een principe van profit first (het potjessysteem, hier komt ook in de Library nog informatie over). Gedurende het jaar spaar je dan onder andere voor de inkomstenbelasting door bij elke factuurbetaling een bedrag apart te zetten. Super handig, want zo weet je dat je aan het einde van het jaar voldoende geld hebt voor de aangifte (mits je het goede percentage opzij zet).
Het spaarpotje wat je hebt, is voor de aangifte van 2023, de voorlopige aanslag ziet op 2024. De aangifte die daarbij hoort, is dus niet de aangifte die we vanaf maart mogen doen, maar de aangifte van volgend jaar maart. Het ziet dus ook op een heel ander jaar. Dus als je in 2023 geen voorlopige aanslag hebt gehad én je dus op een spaarrekening nog het volledige bedrag voor de aangifte hebt staan, dan is het niet aan te raden om die spaarpot leeg te trekken om de voorlopige aanslag van 2024 mee te betalen. Het geld is immers bestemd voor een andere periode.
Hulp nodig met het bedrag te berekenen wat je voor 2024 opzij moet zetten? Stuur dan een mailtje, dan kijken we met je mee!
Wil je meer weten over de voorlopige aanslag of heb je een andere vraag? Mail het dan naar ons, zodat we je verder kunnen helpen!