Zo wordt je succesvol als ondernemer

De GEM-studies tonen aan dat landen met een laag inkomen de meeste startende ondernemersactiviteiten hebben. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan banen. Maar niet alleen het gebrek aan banen, zorgt ervoor dat mensen kiezen om ondernemer te worden. Er zijn meer motivaties:

 • Een verschil maken in de wereld.
 • Grote welvaart opbouwen en een hoog inkomen verdienen.
 • Een familietraditie voortzetten.
 • Je passie volgen

In de media wordt vaak gezegd dat 9 van de 10 bedrijven in hun eerste jaren falen. Dit is niet waar. Na 5 jaar stopt de helft van de start-ups. Dit toont aan dat je naast motivatie meer nodig hebt voor een succesvol bedrijf: een solide bedrijfsidee, goed financieel beheer eneen effecten uitvoering. Deze drie punten zorgen ervoor dat je de kans op succes kan maximeren.

Wat is ondernemerschap?

Ondernemerschap is het proces waarbij individuen kansen najagen zonder rekening te houden met de middelen die ze momenteel beheersen, met als doel toekomstige goederen en diensten te exploiteren. Het draait om het omzetten van een idee in een bedrijf met creativiteit, drive en de bereidheid om risico’s te nemen

Niet elke onderneming is ondernemend

Als een gevestigd bedrijf ondernemerspraktijken overneemt, wordt dit bedrijfsondernemerschap genoemd. Bedrijven variëren van conservatief tot ondernemend, waarbij hun positie bekend staat als “ondernemersintensiteit”. Ondernemendere bedrijven zijn proactief, innovatief en bereid risico’s te nemen, terwijl conservatieve bedrijven meer afwachtend zijn en risico’s vermijden.

Hierom worden mensen ondernemer

Er zijn verschillende redenen waarom mensen starten met ondernemen, zoals:

 1. Hun eigen baas worden: Ondernemers willen vaak ontsnappen aan de beperkingen van bedrijfsstructuren en zijn gefrustreerd door traditionele werkplekken.
 2. Hun eigen ideeën nastreven: Sommige mensen hebben voortdurend nieuwe ideeën, maar niet elk bedrijf waar ze voor werken, is bereid hun ideeën uit te voeren, of het bedrijf geeft er niks voor terug.
 3. Financiële beloningen nastreven: Hoewel velen een bedrijf starten voor financieel gewin, blijkt uit studies dat ondernemers gemiddeld niet meer verdienen dan werknemers in vergelijkbare functies.

Vaak wordt er gezegd dat ondernemers vooral uit zijn op geld. Maar de meeste ondernemers verdienen helemaal niet de gouden bergen die mensen denken dat ze verdienen. Het is heel hard werken en met enkel een drive om veel geld te verdienen, ga je er niet komen. Het is van belang dat je een passie hebt voor je bedrijf. Dat je een duidelijke missie hebt en weet waarom je jouw bedrijf bent begonnen. Zorg dat je de kenmerken hebt van een succesvolle ondernemer, zoals hieronder is besproken.  

Belangrijke kenmerken van succesvolle ondernemers

 1. Passie voor het bedrijf: Succesvolle ondernemers tonen diepe passie voor hun bedrijf, wat groei stimuleert en hen helpt door moeilijke tijden heen te komen.
 2. Product-/klantgerichtheid: Focus op het leveren van uitstekende producten/diensten en begrip van de behoeften van klanten zijn cruciaal.
 3. Doorzettingsvermogen ondanks falen: Het omarmen van mislukkingen als leermogelijkheden en volharding bij tegenslagen zijn essentieel.
 4. Uitvoeringsintelligentie: Het vermogen om een idee om te zetten in een bedrijf, inclusief het opstellen van een bedrijfsmodel, het samenstellen van een nieuw team, geld ophalen en andere operationele aspecten.

Mensen die een onderneming starten puur voor het geld, zijn de ondernemers die het niet lang volhouden. Het is hard werken om van een idee naar een goedlopend bedrijf te komen. Je moet bereid te zijn om er in te investeren en dat verdien je vaak wel terug, maar zonder passie gaat jouw bedrijf nooit bloeien. Dus wil je succesvol worden als ondernemer? Zorg dan vooral dat jij een super grote passie hebt voor jouw bedrijf. Deze passie vertaalt zich daarna ook door naar de andere aspecten van succesvolle ondernemers. Met een grote passie, wordt jouw doorzettingsvermogen groter; het mag immers niet falen wat je aan het doen bent. Daarnaast zorgt die passie ervoor dat jij continu nieuwe ideeën hebt en dit goed kan uitwerken. Vooral het laatste is ook van belang. Want een idee zonder solide basis, is geen uitvoerbaar idee. En dat is wel een punt wat vaak fout gaat: veel ondernemers werken hun plannen niet uit en doen maar wat. Stop daar per direct mee en zorg dat jij de plannen voor jouw bedrijf uitwerkt.

Mythes over ondernemerschap

 1. Ondernemers worden geboren, niet gemaakt: Onderzoek toont aan dat iedereen ondernemer kan worden; het is geen genetische aanleg.
 2. Ondernemers zijn gokkers: Ondernemers zijn matige risiconemers en worden gedreven door prestaties, niet door liefde voor onzekerheid.
 3. Ondernemers worden primair gedreven door geld: Passie en de wens om een verschil te maken zijn vaak belangrijker dan financieel gewin.
 4. Ondernemers moeten jong en energiek zijn: De Kauffman Index of Startup Activity toont aan dat de meeste ondernemers tussen 45 en 64 jaar oud zijn.
 5. Ondernemers houden van de schijnwerpers: Veel ondernemers vermijden juist de publieke aandacht. Enkele bekende namen kennen we, maar er zijn onwijs veel ondernemers die achter grote bedrijven zitten, die nauwelijks bekend zijn. De meeste ondernemers houden juist helemaal niet van aandacht.

De drie soorten startende bedrijven

 1. Salarisvervangende bedrijven: Bieden een inkomen vergelijkbaar met traditionele werkgelegenheid, zoals kleine bedrijven zoals kappers of personal trainers.
 2. Lifestyle-startups: Ondersteunen een specifieke levensstijl zonder snelle groei, vaak gericht op persoonlijke interesses of hobby’s.
 3. Ondernemende bedrijven: Brengen nieuwe producten of diensten op de markt, zoals Dropbox, Facebook en Uber.

Bepaal voor jezelf welk type jij hebt en wilt zijn. De meeste ondernemers willen een ondernemend bedrijf, maar doen hun bedrijf te hobbymatig waardoor ze een lifestyle-startup worden. Heb een helder doel voor ogen, want zonder helder doel ga je er niet komen. Plannen uitwerken en een helder doel voor ogen hebben, zijn cruciale dingen voor ondernemers. Zowel voor startende als ervaren ondernemers. Bepaal je koers, analyseer en stel bij.